ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Η καλλιέργειά του φυτού γκότζι μπέρυ είναι μια πολύ καλή προοπτική. Τα κίνητρα που συνηγορούν ως προς την καλλιέργεια του φυτού είναι τα παρακάτω:
- Οι πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες και αναρίθμητα οφέλη που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό
- Η δυνατότητα το προϊόν να καταναλωθεί στην Ελλάδα και ως νωπός καρπός, διότι μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά υπάρχει μονάχα στην αποξηραμένη του μορφή, λόγω εισαγωγής του.
- Οι καρποί του γκότζι μπέρυ είναι από τη φύση τους νόστιμοι και δε χρειάζονται περεταίρω επεξεργασία γλύκανσης όπως γίνεται σε άλλες τροφές π.χ. τα granberry, τα δαμάσκηνα κ.α), που βράζονται ένα λεπτό με ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης για να βελτιωθεί η γεύση τους.
- Οι ικανοποιητικές τιμές πώλησης και παραγωγικότητας που προσδίδουν στον παραγωγό
- Σχετικά χαμηλό το κόστος εγκατάστασης της φυτείας
- Μικρό χρονικό διάστημα πρώτης παραγωγής
- Ανθεκτικό στο ψύχος (μέχρι – 20 οC)
- Μεγάλη προσαρμοστικότητα σε ποικίλα κλίματα και η δυνατότητα καλλιέργειάς του σε όλα τα σημεία της χώρας μας
- Πολύ ικανοποιητική διάρκεια της παραγωγικότητάς του (30 έτη περίπου)
- Οι αποξηραμένοι καρποί του συντηρούνται για ικανοποιητική χρονική διάρκεια (18 μήνες)
- Δεν απαιτούνται πολλές καλλιεργητικές φροντίδες
Συνίσταται όμως προσοχή στα παρακάτω:
- Προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Η Lycium barbarum είναι η πιο παραγωγική.
- Κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους εγκατάστασης της φυτείας
- Είναι άγνωστοι ακόμα οι εχθροί και οι ασθένειες του φυτού
- Το pH του εδάφους θα πρέπει να είναι υψηλό ώστε τα φυτά να αποδίδουν περισσότερο.
- Αποτελεσματική καταπολέμηση των ζιζανίων