ΩΡΙΜΑΝΣΗ - ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

        Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας).

        Η συγκομιδή γίνεται όταν ο καρπός είναι ώριμος περίπου 80-90%.

        Αποφεύγεται  η συγκομιδή νωρίς το πρωί ή μετά από βροχή και γενικά όταν υπάρχει υγρασία γιατί ο καρπός είναι ευαίσθητος, οξειδώνεται και μπορεί να υποβαθμιστεί η ποιότητά του με αποτέλεσμα κατώτερης ποιότητας τελικό προϊόν.

        Συνίσταται η συγκομιδή των καρπών να γίνεται με τον μίσχο-κοτσάνι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του νωπού προϊόντος και καλύτερης αντοχής στις μετασυλλεκτικές εργασίες.

        Κριτήρια συγκομιδής: λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο – κιτρινοκαφέ χρωματισμό.

        Συγκομίζονται με τον ποδίσκο όταν πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκοι και χωρίς τον ποδίσκο όταν προορίζονται για αποξήρανση

        Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι (με προσοχή να μη συμπιεστούν και αρχίζουν οι οξειδώσεις) ή με δόνηση και πτώση των καρπών πάνω σε ύφασμα, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των καρπών.

        Η συγκομιδή θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 3-4 ημέρες.

        Η διάρκεια συγκομιδής στην Ελλάδα είναι από περίπου Ιούλιο - Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο - Νοέμβριο (ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες – μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω)

        Η περίοδος συγκομιδής αναλόγως της περιοχής είναι πολύ μεγάλη. Γίνεται συγκομιδή καρπών κάθε δύο ή το πολύ τρεις μέρες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες.

        Μετά την συγκομιδή θα πρέπει το προϊόν να αποξηρανθεί διότι ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί και να καταναλωθεί στη νωπή του μορφή μόνο για μία εβδομάδα περίπου.

        Η διαδικασία της αποξήρανσης γίνεται με δύο τρόπους: με τον παραδοσιακό τρόπο απλώνοντας το προϊόν σε τελάρα και αφήνοντας το στον ήλιο να αφυδατωθεί και να στεγνώσει σιγά - σιγά ή βάζοντας στο σε ειδικά τελάρα μέσα σε φούρνο διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου 3 με 4 ημέρες.

        Ένα σωστό προϊόν αφού γίνουν οι κατάλληλες φροντίδες μπορεί να διατηρηθεί περίπου για 18 μήνες (αποξηραμένο). Πολλοί καταψύχουν τους καρπούς και τους διακινούν κατεψυγμένους ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά

        Το πλεονέκτημα της αποξήρανσης είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν καρποί που δεν μπορούν να προωθηθούν νωποί. Επίσης οι αποξηραμένοι καρποί έχουν διάρκεια κατανάλωσης ή διάθεση σχεδόν 2 χρόνια με την κατάλληλη επεξεργασία.