Καταγωγή - Ιστορικό

        Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας) είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη και τα οποία έχουν πολύ μικρές διαφορές: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

        Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.

        Ο θρύλος λέει ότι τα μούρα ανακαλύφθηκαν από βουδιστές μοναχούς εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν διέσχιζαν τα βουνά του Θιβέτ. Όταν κάποιος από αυτούς βρήκε το φυτό Goji berry και δοκίμασαν τα κόκκινα μούρα, εντυπωσιάστηκαν με τη γεύση του και αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Μετά από αυτό, τους εξέπληξε το γεγονός ότι οι μοναχοί που το έτρωγαν ζούσαν περισσότερο από τους άλλους μοναχούς, γεγονός που τους έκανε να συμπεράνουν ότι τα μούρα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

        Το Goji berry γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας. Ο φημισμένος Li Qing Yuen ή Li Ching - Yun (φώτο) που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji berry καθημερινά.

        Αν και αυτό ανακαλύφθηκε πριν από αιώνες στην Ασία, το όφελος για την υγεία δεν ήταν γνωστό στη Δύση για αιώνες. Αν και αρχικά τα τεράστια οφέλη του Goji berry τα απολάμβαναν μόνο στην Ασία, τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον έχει συμπεριληφθεί στη διατροφή πολλών δυτικών λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

        Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το Goji berry καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

        Σήμερα, πολλά καταστήματα για την υγεία και κατασκευαστές χρησιμοποιούν το Goji berry νωπό ή αποξηραμένο ,εκχυλίσματα από τα μούρα ,κρέμες για το δέρμα, ποτά  υγείας, λοσιόν σώματος και καλλυντικά. Λόγω των μη-τοξικών χαρακτηριστικών του, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν αυτά τα προϊόντα τα οποία δεν έχουν παρενέργειες.

        Η ονομασία του προέρχεται από την Κινέζικη λέξη «Gouqizi» που σημαίνει «μούρο» ή «καρπός» στα Μανδαρίνικα Κινέζικα.

        Στην αγγλική λέγεται επίσης εκτός από Goji berry και ως wolfberry. Γενικά είναι γνωστό με πολλά ακόμη ονόματα, αλλά άσχετα με τη γεωγραφική προέλευση του φυτού, οι ονομασίες Γκότζι του Θιβέτ ή Γκότζι των Ιμαλαΐων και Γκότζι Κινέζικο, είναι οι πιο κοινές ονομασίες που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο υγιεινών τροφίμων, για προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα φυτά. To Lycium barbarum, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

        Η καταγωγή του κοινού αγγλικού ονόματος "wolfberry" είναι άγνωστη, και ίσως προκύπτει από σύγχυση με το όνομα του γένους (Lycium), που ταιριάζει με τη λέξη "Lycos", ελληνική λέξη για τον λύκο (wolf). Στον αγγλόφωνο κόσμο, η λέξη Goji berry έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα ως συνώνυμο της "wolfberry". Η λέξη "goji" είναι προφορά της gouqi στην Ταϊβάν Hokkien, το επίσημο καθαρευουσιάνικο κινεζικό όνομα του φυτού, που αναπτύχθηκε στη Δύση για τα εν λόγω εμπορικά προϊόντα wolfberry.

        Οι γνωστές ποικιλίες που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται στα ελληνικά εδάφη είναι η Lycium barbarum - Wolfberry και η Lycium chinensis Miller - Gouqi /kuko

        Γενικότερα δημιουργείται μια σύγχυση ως προς το είδος του φυτού οπότε ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα χαρακτηριστικά του προκειμένου να γίνεται εύκολα ο διαχωρισμός είτε ως προς το φυτό ή και τον καρπό .

        Το Lycium barbarum γνωστό και ως Wolfberry έχει φύλλο λογχοειδές και ο καρπός του έχει χρώμα πορτοκαλοκόκκινο με  εξαιρετικά γλυκιά γεύση και συναντάται σε καλλιέργειες  στην περιοχή Ningxia της Β. Κίνας. Εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με  πλήθος βιταμινών.

        To L. barbarum ονομάστηκε έτσι από τον Βοτανολόγο Carl Linnaeus το 1753 και τo όνομα Lycium προέρχεται από το λατινικό «Lykia» ή Lycia  , μια αρχαία περιοχή της Μικράς Ασίας  και το barbarum που σημαίνει «ξένος» . Δηλαδή «Ξένη Λυκία» ..

        To Lycium chinensis γνωστό και ως Gouqi ή kuko έχει φύλλο πλατύ και ο καρπός του είναι έντονα κόκκινος .Η γεύση του είναι σχετικά πιο πικρή , δεδομένου ότι έχει σποράκια , γεγονός που του προσδίδει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κατατάσσοντάς το κορυφαίο τρόφιμο παγκοσμίως σε ασκορβικό οξύ (Vitamin C) .Συναντάται σε καλλιέργειες στη Ν. Κίνα , Κορέα και Ιαπωνία.

        Το L.chinensis επίσης γνωστό και ως Chinensis Miller περιγράφεται για πρώτη φορά από τον Σκοτσέζο βοτανολόγο Philip Miller στην όγδοη έκδοση του βιβλίου του "Το Λεξικό του Κηπουρού", που δημοσιεύθηκε το 1768 ("The Gardener's Dictionary").

        Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.