ΣΥΝΤΑΓΕΣ

        Τα γκότζι μπέρι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα στην αγορά, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους. Συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.

   

Πώς τα καταναλώνουμε

        Η γεύση των γκότζι berries θυμίζει σταφίδες, αφήνουν μια επίγευση ντομάτας και τα τρώμε ωμά ή μαγειρευτά. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό  και επίσης παρασκευάζουν κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

        Τα αποξηραμένα γκότζι berries,  χρησιμοποιούνται σε κινέζικες τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, με λαχανικά, ή μαζί με άλλα βότανα, όπως άγρια γλυκοπατάτα, και ρίζα γλυκόριζας. Οι καρποί επίσης, βράζονται ως τσάι, συχνά μαζί με άνθη χρυσάνθεμου, ή με κάποιο άλλο βότανο.

        Τα γκότζι berries θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν B-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχουν επίσης πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα συστατικά για το σώμα. Μασάμε 10-15 γραμμάρια γκότζι berries κάθε πρωί και βράδυ.

 

Στο τσάι: Βράζουμε 15 γραμμάρια γκότζι berries  μαζί με τσάι και πίνουμε κάθε μέρα. Βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παίρνουμε 6 γραμμάρια γκότζι berries  και 6 γρ. αποξηραμένα χρυσάνθεμα και ετοιμάζουμε τσάι. Βοηθά στην όραση.

 

Στο στιφάδο: Στο χοιρινό, στο βόειο κρέας, στο κοτόπουλο ή το ψάρι, που θα κάνουμε στιφάδο προσθέτουμε 15-25 γραμμάρια γκότζι berries  10 λεπτά πριν  την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

 

Με δημητριακά: Αναμειγνύουμε 15 γραμμάρια γκότζι berries με δημητριακά, για ένα υγιεινό πρωινό.

 

Για σνακ: Αναμειγνύουμε αποξηραμένα γκότζι berries, σταφίδες, καρύδια, ωμά αμύγδαλα, κάσιους και τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο.

 

Στο ψωμί: Χρησιμοποιούμε  γκότζι berries για να φτιάξουμε σταφιδόψωμο αντί για σταφίδες, η σε όποιο άλλο είδος ψωμιού, muffins ή κέικ θέλουμε. Το χρησιμοποιούμε ακριβώς όπως τις σταφίδες. Τα γκότζι berries περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις σταφίδες.