ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΦΥΤΕΥΣΗ

        Πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη εργασία, για την επιλογή της καλλιέργειας του φυτού γκότζι μπέρυ, θα πρέπει να ελεγχθούν οι παρακάτω παράμετροι

  • Έλεγχος καταλληλότητας του εδάφους
  • Μελέτη κλιματολογικών συνθηκών

        Θα πρέπει δηλαδή να γίνει ανάλυση του εδάφους όπου πρόκειται να εγκατασταθεί μια φυτεία με γκότζι μπέρυ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθεί κατάλληλα δείγματα εδάφους από το χωράφι και να ακολουθήσει ανάλυση αυτών από εδαφολογικό εργαστήριο, έτσι ώστε να προκύψουν στοιχεία σχετικά με το pH του εδάφους, τη μηχανική του σύσταση, την περιεκτικότητα σε ολικό και ενεργό CaCO3 και την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.

        Όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, τα φυτά γκότζι μπέρυ απαιτούν χειμερινές ώρες ψύχους, έτσι ώστε να αποδώσουν ποιοτικό καρπό και ικανοποιητική παραγωγή.

 

Προετοιμασία εδάφους – Φύτευση

     

        Δεδομένου ότι το φυτό Goji berry αναπτύσσει μακριά πασσαλώδη ρίζα, θα πρέπει να γίνει βαθιά άροση στο χωράφι πριν τη φύτευσή του. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το κόστος της βαθιάς άροσης, μπορούν να ανοιχτούν λάκκοι φύτευσης για να γίνει το χώμα αφράτο στα σημεία όπου πρόκειται να φυτευτεί το Goji berry, και έτσι να υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα με ελάχιστο κόστος.

        Τα φυτά για να φυτευτούν, θα πρέπει να διαθέτουν, ένα και μοναδικό βλαστό (κατακόρυφο) και το ύψος του θα πρέπει να είναι πάνω από 50 εκατοστά. Αυτός ο ένας και μοναδικός βλαστός, θα παραμείνει ο κεντρικός κορμός του φυτού, για όλη την διάρκεια της ζωής του. Φυτά μικρότερα σε ύψος, είναι πολύ ευαίσθητα ή όχι επαρκώς αναπτυγμένα για καλλιέργεια. Επίσης φυτά με περισσότερους βλαστούς μέσα από το χώμα της γλάστρας, ή με διακλαδώσεις ακριβώς πάνω από το χώμα, είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.

        Τα φυτά για να φυτευτούν, θα πρέπει να διαθέτουν, ένα και μοναδικό βλαστό (κατακόρυφο) και το ύψος του θα πρέπει να είναι πάνω από 50 εκατοστά. Αυτός ο ένας και μοναδικός βλαστός, θα παραμείνει ο κεντρικός κορμός του φυτού, για όλη την διάρκεια της ζωής του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry). Φυτά μικρότερα σε ύψος, είναι πολύ ευαίσθητα ή όχι επαρκώς αναπτυγμένα για καλλιέργεια. Επίσης φυτά με περισσότερους βλαστούς μέσα από το χώμα της γλάστρας, ή με διακλαδώσεις ακριβώς πάνω από το χώμα, είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.

        Οι καλύτερες εποχές για φυτέψουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

        Άνοιξη: Αν τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά μας έχουν φύλλωμα, ξεκινάμε να φυτεύουμε αμέσως μετά τις τελευταίες κρύες μέρες και αφού δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού. Στις νότιες και νησιωτικές περιοχές, φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι από τον Απρίλιο. Στις πιο ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στα μέσα Ιουνίου.

        Φθινόπωρο: Φυτεύουμε τα Goji berry στο χωράφι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη για να έχουν τα φυτά μας περίπου ένα μήνα χρόνο να προσαρμοστούν πριν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους.

        Η πυκνότητα φύτευσης του Goji berry διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας τον τρόπο κλαδέματος, το γεωργικό μηχάνημα με το οποίο θα γίνει η καλλιέργεια. Βλέπουμε ότι στην Κίνα καλλιεργείται αρκετά πυκνά, στη χώρα μας προτιμότερο θα ήταν μια πιο αραιή φύτευση περί τα 250 φυτά το στρέμμα, ήτοι 1,75 εκ. πυκνότητα φύτευσης στη σειρά και περί τα 2,30 εκ. σειρά με σειρά περίπου

        Εάν φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα καλλιεργήσιμης έκτασης μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε πιο αραιή φύτευση, περιορίζοντας κατά κάποιο τρόπο προβλήματα είτε εντομολογικά είτε φυτοπροστασίας.